Ανδρικές Τραγιάσκες

Σάββατο 22 Απριλίου 2023
Ανδρικές Τραγιάσκες

 Ανδρικές Τραγιάσκες


Ιστορία της Ανδρικής Τραγιάσκας

          Η ιστορία της ανδρικής τραγιάσκας είναι μακρά και ποικίλη, με αναφορές σε διάφορες εποχές και πολιτισμούς.

        Τον 16ο αιώνα, το βρετανικό κοινοβούλιο προσπάθησε να αυξήσει την κατανάλωση μαλλιού από πρόβατα, απαιτώντας από όλη την εργατική τάξη να φορά τραγιάσκες τις Κυριακές και τις αργίες, διαφορετικά κινδύνευαν με πρόστιμο. Αυτοί ήταν και οι πρώτοι που έκαναν γνωστές τις τραγιάσκες.

       Αυτό ουσιαστικά υποχρέωσε την πλειοψηφία των ανδρών στη χώρα να αγοράσουν καπέλα, και ενώ ο νόμος δεν κράτησε πολύ, η τραγιάσκα είχε γίνει αναπόσπαστο στοιχείο της στολής του εργάτη.

        Στον 16ο αιώνα, η ανδρική τραγιάσκα έγινε δημοφιλής στην Ευρώπη και χρησιμοποιούνταν κυρίως από τους αριστοκρατικούς κύκλους στα κυνήγια και στα πολεμικά παιχνίδια. Κατά τον 18ο αιώνα, η τραγιάσκα έγινε μόδα στο Παρίσι και χρησιμοποιούνταν σε καλλιτεχνικές εκθέσεις και σε χορευτικές παραστάσεις.

       Οι ανδρικές τραγιάσκες υπάρχουν εδώ και εκατοντάδες χρόνια, παρόλο που σήμερα θεωρούνται μοντέρνα κλασικά καπέλα. Ο πρόδρομος του flat cap, φοριόταν ήδη από τον 14ο αιώνα. Πριν από τον 17ο αιώνα, χρησιμοποιούταν ο όρος "cap".

     Μέχρι και οι αριστοκράτες υιοθέτησαν την επίπεδη τραγιάσκα ως μια περιστασιακή επιλογή για χρήση στις εξοχικές κατοικίες τους, χρησιμοποιώντας πιο ακριβά υφάσματα. Για κυνήγι και σκοποβολή, συνδύαζαν τα καπέλα τους με τις αντίστοιχες ενδυμασίες.

 Κατά τη διάρκεια του 19ου και του 20ου αιώνα, τα καπέλα αυτά παραμένουν δημοφιλή.


Πώς να φορεθεί μια ανδρική τραγιάσκα 

       Η εφαρμογή είναι πολύ σημαντική όταν φοράτε την τραγιάσκα. Το καπέλο πρέπει να είναι άνετο, αλλά όχι πολύ σφιχτό στο κεφάλι και το μέρος του καπέλου που εκτείνεται από το μέτωπό σας μέχρι το πίσω μέρος του κεφαλιού σας. Με τη σωστή εφαρμογή, θα είναι άνετο, θα είναι εύκολο να φορεθεί και να αφαιρεθεί και θα είναι δύσκολο να σας φύγει με οποιαδήποτε κίνηση κάνετε. Στη συνέχεια πρέπει να αποφασίσετε για το υλικό και το σχέδιο. Μία μάλλινη τραγιάσκα σε καρό είναι ο παραδοσιακός συνδυασμός, αλλά μπορείτε να επιλέξετε ένα συμπαγές βαμβάκι ή ακόμα και κερωμένο βαμβάκι για επιπλέον προστασία από το νερό της βροχής.

           Η ανδρική τραγιάσκα είναι ένα αξεσουάρ που μπορεί να προσθέσει στυλ και ζεστασιά στην εμφάνιση σας. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς να φορέσετε μια ανδρική τραγιάσκα:

 1. Επιλέξτε το σωστό μέγεθος: Βεβαιωθείτε ότι η τραγιάσκα είναι το κατάλληλο μέγεθος για το κεφάλι σας, ώστε να μην είναι πολύ σφιχτή ή πολύ χαλαρή.

 2. Συνδυάστε το με τη σωστή εμφάνιση: Η τραγιάσκα μπορεί να φορεθεί με διάφορα ρούχα και στυλ, αλλά πρέπει να συνδυαστεί σωστά. Για παράδειγμα, μπορείτε να τη φορέσετε με ένα σακάκι ή ένα μακρύ παλτό.

 3. Επιλέξτε το υλικό σωστά: Οι τραγιάσκες είναι διαθέσιμες σε διάφορα υλικά, όπως μάλλινο, βαμβάκι, δέρμα κλπ. Επιλέξτε ένα υλικό που θα σας κρατά ζεστό και άνετο.

 4. Φορέστε την σωστά: Φορέστε την τραγιάσκα σας πάνω από τα αυτιά, ώστε να προστατεύσει τα αυτιά σας από το κρύο.

        Υπήρχαν στιγμές που ήθελες να φορέσεις τραγιάσκα, αλλά είχες αμφιβολίες εάν θα σου ταίριαζε ή εάν είναι στη μόδα ή όχι; Καλό είναι να θυμάσαι πάντα πως η τραγιάσκα είναι ένα ανδρικό αξεσουάρ με ιστορία τουλάχιστον 400 ετών, το οποίο κατάφερε να επιβιώσει στον "σκληρό κόσμο" των τάσεων της ανδρικής μόδας, χωρίς να χάσει ποτέ την αίγλη της!  

        Η τραγιάσκα, δεν ξεκίνησε ως τάση ανδρικής μόδας, αλλά ως αναγκαιότητα και με την πάροδο των αιώνων εδραιώθηκε ως ένα κορυφαίο ανδρικό αξεσουάρ.

        Το κλασσικό σχήμα της τραγιάσκας (flat cap) παραμένει εξίσου δημοφιλές στις μέρες μας, όσο δημοφιλές ήταν στις αρχές του αιώνα όταν τα παιδιά που μοίραζαν εφημερίδες ή σχεδόν όλοι οι άνδρες της εργατικής και μεσαίας τάξης φορούσαν τραγιάσκα σχεδόν σε καθημερινή βάση.

  Τύποι Ανδρικών Τραγιασκών
   

        Υπάρχουν πολλοί τύποι ανδρικών τραγιάσκων, με διαφορετικά σχέδια, υλικά κατασκευής και λειτουργίες. Ορισμένοι από τους πιο δημοφιλείς τύπους ανδρικών τραγιάσκων περιλαμβάνουν:

  1. Flat Cap: Περιλαμβάνει τη μονοκόμματη επίπεδη κατασκευή του πάνω μέρους του καπέλου, με επίπεδο, ίσιο σχήμα. Για να δημιουργηθεί ένα τριγωνικό πλευρικό προφίλ, το σώμα της τραγιάσκας φέρεται προς τα εμπρός πάνω από το χείλος και ράβεται ή κουμπώνεται στο επάνω άκρο του χείλους. Είναι γνωστά και ως καπέλα του γκολφ και είναι ραμμένα μαζί στο πίσω μέρος, χρησιμοποιώντας λιγότερες και μεγαλύτερες λωρίδες υλικού.


  2. Newsboy : Έχουν ένα πιο χαλαρό, ογκώδες προφίλ, το οποίο επιτυγχάνεται με τη ραφή οκτώ τριγωνικών πλαισίων μεταξύ τους, μαζί με ένα κεντρικό σημείο στο πάνω μέρος του καπέλου, το οποίο κρύβεται από ένα υφασμάτινο κουμπί. Το σώμα αυτού του τύπου τραγιάσκας τραβιέται προς τα εμπρός πάνω από το χείλος, αλλά όχι τόσο όσο η επίπεδη. Αυτός ο τύπος αναφέρεται ως τραγιάσκα Newsboy cap διότι το χρησιμοποιούσαν στις αρχές του 20ου τα παιδιά που πουλούσαν εφημερίδες.

   3. Duckbill Caps: Μια τέτοιου είδους τραγιάσκα έχει περισσότερο άκαμπτο, θολωτό σχήμα από τις άλλες τραγιάσκες. Θυμίζει το ράμφος μιας πάπιας και είναι συνήθως φτιαγμένη από έξι κομμάτια υφάσματος χωρίς να περιέχει κουμπί στην κορυφή, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη διάκρισή του από τα άλλα είδη τραγιασκών.       

    4. Τραγιάσκα μπερές: Η τραγιάσκα μπερές είναι ένα κλασσικό σχέδιο τραγιάσκας με μια στρογγυλή κορυφή και κοντό γείσο. Καθώς είναι πιο φαρδιά  μπορεί να μετακινηθεί προς το πλάι ώστε να πάρει τη μορφή του μπερέ. Η κατασκευή του θα είναι είτε από οκτώ κομμάτια, όπως η τραγιάσκα newboy είτε θα είναι σε ένα ενιάιο κομμάτι υφάσματος. Είναι κατασκευασμένη από μαλακό υλικό όπως βαμβάκι ή μαλλί και συνήθως φοριέται σε καθημερινές εμφανίσεις. Και ενώ την σημερινή εποχή την προτιμούν καλλιτέχνες όπως ζωγράφοι και ποιητές η τραγιάσκα αυτή έγινε διάσιμη στη διάρκεια του μεσοπολέμου αλλά και του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου όταν την φορούσαν οι πιλότοι των μαχητικών αεροσκαφών. Μια διάσημη τέτοια τραγιάσκα που παράγεται και φοριέται μέχρι και σήμερα απαράλακτη είναι η Kangol Spitfire.

   5. Ιvy cap: Μια τραγιάσκα που γνώρισε ξανά μεγάλη δημοφιλία τη δεκαετία του 1990, κατά τη διάρκεια της οποίας υπήρξε μια μίνι “υστερία” καθώς όλοι, από rappers έως pop stars, φορούσαν τραγιάσκα κάτι που την έκανε hot τάση για την ανδρική μόδα εκείνης της φανταστικής δεκαετίας. Η πιο γνωστή εταιρεία που κατασκευάζει τέτοιου είδους τραγιάσκες είναι η εταιρεία Kangol.

   Μπορείτε να δείτε την σειρά μας με τις  Ivy Caps Kangol τραγιάσκες .

    

   6. Baker CapΗ τραγιάσκα bakerboy, που μερικές φορές αναφέρεται ως το καπέλο του εφημεριδοπώλη, αποτελείται παραδοσιακά από 6 ή 8 πάνελ ραμμένα μαζί με ένα επάνω μέρος με κουμπί. Ιδανικό για κάθε στυλ, αυτό το ευέλικτο καπέλο μπορεί να φορεθεί όλο το χρόνο. Είναι ένα κλασικό κομμάτι που θα φέρει μια πινελιά εμπνευσμένη από vintage στα αξεσουάρ σας. Γνωστή ως και ως newsboys, οι τραγιάσκες baker boy φοριούνται εδώ και χρόνια από οποιονδήποτε, από μαθητές μέχρι εργάτριες της βιομηχανίας και οτιδήποτε ενδιάμεσα. Σήμερα, είναι ένα ιδιόρρυθμο αξεσουάρ τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες, κυρίως λόγω του ξεχωριστού μπροστινού και τετράγωνου σχεδιασμού του. Όποια και αν είναι η εποχή, η baker boy τραγιάσκα σας θα σας εξυπηρετήσει καλά. Ο κορυφαίος σχεδιασμός θα σας προστατεύσει τόσο από τους θυελλώδεις ανέμους όσο και από τις ακτίνες του ήλιου, καθιστώντας το το ιδανικό κομμάτι για όλο το χρόνο. Θα προσφέρει προστατευτικές ιδιότητες και απίστευτο στυλ για καθημερινή χρήση.

       Τραγιάσκες Peaky Blinders Style

          Όλοι λίγο πολύ έχουμε ακούσει ή έχουμε δει οι ίδιοι τη viral σειρά φαινόμενο του Netflix, Peaky Blinders. Πολλοί είναι αυτοί που έχουν επηρεαστεί σε βαθμό που θέλησαν να προσαρμόσουν το στυλ και το ντύσιμό τους με τους πρωταγωνιστές της σειράς.

         Το Peaky Blinders, λοιπόν, είναι ένα βρετανικό αστυνομικό δράμα εποχής που διαδραματίζεται μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο το 1919 στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας. Οι Peaky Blinders ήταν μια συμμορία με έδρα το Μπέρμιγχαμ που άκμασε από τα τέλη του 1800 έως τις αρχές του 1900. Η συμμορία συμμετείχε σε μια ποικιλία από παράνομες δραστηριότητες, όπως ληστείες, εκβιασμούς και παράνομα στοιχήματα.

       Τα μέλη των Peaky Blinders φορούσαν εφαρμοστά σακάκια, γιλέκα και πανωφόρια, και ένα χαρακτηριστικό επίπεδο καπέλο. Μπορούμε εύκολα να φανταστούμε γιατί τα καπέλα τους και το γενικότερο ντύσιμό τους είναι ο λόγος που οι τραγιάσκες για άνδρες ήρθαν ξανά στη μόδα. Η ιστορία λέει πως το όνομα Peaky Blinders προέρχεται από το γεγονός πως έκρυβαν λεπίδες ξυραφιών κάτω από τις τραγιάσκες τους, για να τις χρησιμοποιήσουν ως όπλα σε συγκρούσεις με αντίπαλες συμμορίες τους. 

       Οι "τραγιάσκες" ήταν ένα είδος καπέλων που φορούσαν οι Peaky Blinders, μια γκάνγκστερ οργάνωση που δραστηριοποιήθηκε στη Βρετανία κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου και των ετών μετά από αυτόν.

        Οι τραγιάσκες είχαν μικρό γείσο και ήταν κατασκευασμένες από βαμβακερό ύφασμα. Οι Peaky Blinders φημίζονταν για το ότι έβαζαν στο εσωτερικό τους καπέλου μια μικρή πλάκα από μέταλλο, που χρησιμοποιούσαν ως όπλο σε μάχες. Αυτός ο τρόπος χρήσης των τραγιάσκων ήταν μια από τις πολλές ασυνήθιστες και σκληρές τακτικές που χρησιμοποιούσαν οι Peaky Blinders στις δραστηριότητές τους.

       Σήμερα, οι τραγιάσκες Peaky Blinders Style έχουν γίνει δημοφιλείς αξεσουάρ μόδας και μπορείτε να βρείτε διάφορα σχέδια και χρώματα σε καταστήματα ενδυμάτων και αξεσουάρ.

    

   Πώς να συνδυάσετε μια αντρική τραγιάσκα με το κατάλληλο λουκ

      Η επιλογή ενός κατάλληλου λουκ για να συνδυαστεί με μια τραγιάσκα εξαρτάται από το στυλ της τραγιάσκας και την εποχή του χρόνου. Παρακάτω θα βρείτε μερικές ιδέες για το πώς να συνδυάσετε την τραγιάσκα σας με το κατάλληλο λουκ.


  1. Casual look: Για ένα casual look μπορείτε να φορέσετε μια τζιν παντελόνα, ένα T-shirt και μια αθλητική ζακέτα, συνδυάζοντας τη με μια απλή μάλλινη τραγιάσκα. Η επιλογή του χρώματος της τραγιάσκας θα πρέπει να γίνει ανάλογα με το χρώμα του T-shirt ή της ζακέτας σας.

  2. Επίσημο look: Για ένα επίσημο look μπορείτε να φορέσετε ένα κοστούμι σε σκούρο χρώμα, συνδυασμένο με μια κλασική τραγιάσκα σε μαύρο ή γκρι χρώμα. Αυτό το outfit είναι ιδανικό για επίσημες εκδηλώσεις και συναντήσεις.

  3. Χειμωνιάτικο look: Για ένα χειμωνιάτικο look μπορείτε να φορέσετε μια μακριά μάλλινη τραγιάσκα σε συνδυασμό με μια δερμάτινη μπότα και μια denim παντελόνα. Αυτό το outfit είναι άνετο και ζεστό για τις κρύες μέρες του χειμώνα.

  4. Καλοκαιρινό look: Για ένα καλοκαιρινό look προτιμείστε μια ανάλαφρυ αέρινη ελεφρυά βαμβακερή τραγιάσκα που θα σας δροσίζει και συνάμα θα σας προστατεύει από τις ακτίνες του ήλιου. Μπορείτε να το συνδυάσετε με ένα λινό πουκάμισο ένα λευκό παντελόνι και να απογειώσετε αμέσως το look σας.

  5. Επαγγελματικό look : Για μια επαγγελματική εμφάνιση, συνδυάστε την τραγιάσκα σας με πουκάμισο και παντελόνι. Φορέστε το πουκάμισο από μέσα, σακάκι/blazer και παλτό, και φορέστε την τραγιάσκα σας από και προς το γραφείο. Το κεφάλι σας θα διατηρείται ζεστό κατά τη διάρκεια των μετακινήσεών σας. Έπειτα, πριν μπείτε στο γραφείο, αφαιρέστε καλύτερα την τραγιάσκα σας, καθώς δεν είναι κατάλληλο για τα περισσότερα γραφεία και εσωτερικούς χώρους.

  6. Ειδικές Περιστάσεις: Για ειδικές περιστάσεις με τραγιάσκα, ενισχύστε το σακάκι σας με μια γραβάτα και ένα μαντηλάκι τσέπης. Επιλέξτε ένα πολύχρωμο μεταξωτό μαντήλι τσέπης και ακόμη καλύτερα ενα κασκόλ για να δείχνετε ακόμη πιο κομψοί. Για να δημιουργήσετε μια ενιαία αισθητική, επιλέξτε χρώματα και σχέδια που αλληλοσυμπληρώνονται. Ένα τέτοιο outfit, θα ήταν ιδανικό να το φορέσετε στο θέατρο ή σε μια αίθουσα συναυλιών.

   

   Υπολογισμός Μεγέθους Ανδρικής Τραγιάσκας

       Για να υπολογίσετε το μέγεθος μιας ανδρικής τραγιάσκας, χρειάζεστε τις εξής μετρήσεις:
  1. Περίμετρος κεφαλιού: Με ένα μεζουράκι μετρήστε την περίμετρο του κεφαλιού σας στο πιο φαρδύ σημείο της μετώπης και πίσω από τα αυτιά σας.

  2. Μήκος κεφαλιού: Με ένα ταινιόμετρο μετρήστε την απόσταση από την πάνω ακροκαρυά της μύτης σας έως το πίσω μέρος του κεφαλιού σας.

      Αφού έχετε αυτές τις δύο μετρήσεις, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν πίνακα μετατροπής μεγεθών τραγιάσκας για να βρείτε το μέγεθος που χρειάζεστε. Οι πίνακες μπορούν να διαφέρουν ανάλογα με τον κατασκευαστή, αλλά ένας τυπικός πίνακας μετατροπής θα περιλαμβάνει τις παρακάτω περιοχές:

  • Small: 55-56 εκατοστά περίμετρος, 54-55 εκατοστά μήκος κεφαλιού
  • Medium: 57-58 εκατοστά περίμετρος, 56-57 εκατοστά μήκος κεφαλιού
  • Large: 59-60 εκατοστά περίμετρος, 58-59 εκατοστά μήκος κεφαλιού
  • Extra Large: 61-62 εκατοστά περίμετρος, 60-61 εκατοστά